Kisah pemimpi melawan syaitan

Posted: February 27, 2017 in Uncategorized

Kisah pemimpi melawan syaitan

Kisah ini pernah diceritakan oleh Perewa kepada Anaknya yang dikasihi Badiuzzaman dan Aysyah Wafiyyah. Kisah ini adalah kisah benar ketika mana Perewa telah tidur dalam tempoh yang agak lama. Perlu diingat tempoh agak lama itu hanyalah dalam dunia mimpi, akan tetapi tapi dalam dunia sebenar hanyalah dari jam 12 malam selepas menonton Maharaja Lawak Mega 2017 hingga sebelum waktu subuh 6 pagi.

……

Di waktu bunyi bingit dari lori besar bawa pasir menuju ke arah lampu isyarat, Perewa yang tersedar dari tidurnya mula terpinga-pinga. Beliau yakin bahawa ini adalah mimpi. Tapi kawasan ini, tempat ini, pernah beliau lawati. Ketika langit mulai gelap, Perewa menuju ke sebuah kedai buku. Kosong, tiada pelanggan. Hanya penjual buku yang sudah tua, renta. Bagaimana beliau tahu wujudnya kedai buku? tidak pasti, Perewa hanya follow the flow mimpinya.

Hitam, rambut yang panjang dan hitam. Mempunyai dua tanduk di kepala. Pada awalnya perewa merasa janggal. Tapi dunia mimpi, semua benda boleh saja ada. Ouh tidak lupa, mempunyai ekor. Perewa tanya nama siapa. Jawabnya,

‘ aku syaitan, orang panggil tok tan’

Berderau darah, bulu roma mulai meremang ditengkuknya. Bagaimana boleh mimpi bertemu syaitan! Tidak basuh kaki ke tidur tadi? Biasanya mimpi yang indah2 saja. Seperti dapat pergi ke angkasa lepas tanpa memakai pakaian angkasawan sambil bersalaman dengan makhluk asing, menjadi perdana menteri sebuah negara dan bunuh bekas perdana menteri dengan mudah, berenang dalam lautan donut bersalut nutella, dan macam2 lagi hal la.

‘aku tahu, kau mahu hidup lama. Wahai manusia, jika kau mahu hidup lama aku boleh berikan. Tapi dengan syarat, kau mesti ikut aku dan tinggalkan kepercayaanmu.’

‘berapa lama kau mahu wahai manusia?’

Tok tan bertanya lagi, Perewa yang memang niat awal mahu mem-belek2 buku di kedai ini telah beralih arah. Duduk mengadap tok tan.

‘entah, hmmm boleh la kot hidup lama. Biasa berapa lama ye orang boleh hidup? Dan mungkin boleh gandakan’

Jawab perewa, acuh tidak acuh. Kerana lebih memikirkan buku di dalam kedai tok tan. Iyelah, rare kot. Tok tan jual buku.

‘pada zaman kau ini, biasanya 60-80 tahun. Anggaplah 80. Dan aku gandakan jadi 160 tahun. Mahu?’

Perewa mula berfikir, merenung jauh ke luar kedai. Masih tetap tegak duduk di hadapan tok tan. Beliau berkira-kira, kita tidak tahu berapa umur kita akan mati. Secara zahirnya okeylah anggap 80 tahun mampu hidup. Dan bagaimana pula kita tahu itu pemberian tok tan, mana tahu itu adalah pemberian tuhan. Dan bagaimana pula dia boleh biarkan aku hidup 160 tahun, mungkin itu juga pemberian tuhan.

‘buktikan yang kau tahu berapa umur aku akan mati, dan jika kau tahu aku akan ikut kau’

‘mudah saja, kau akan mati pada umur 58 tahun’

‘bagaimana kau tahu? Apa buktinya’

Tok tan berdiri, dengan tubuhnya serta merta menjadi besar. Semua buku di dalam kedai bertukar menjadi api yang me-nyala2. Belum sempat tok tan bersuara…

Alhamdulillahirabbilalamin….

Bunyi orang mengaji di surau berdekatan.

Advertisements

Comments are closed.