Isu Balak Kelantan Dan Kaitan Novel Imam oleh Abdullah Hussain

Posted: December 1, 2016 in Sepetang di Kota Luhur

Kampung Baru

Kuala Lumpur

 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

 

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian Alam. Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Maha pembela bagi yang tertindas. Maha pemberi balasan pada hari pembalasan. Semoga kita semua senantiasa berada dalam rahmatNya. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad.

 

Surat ini ditulis beberapa hari selepas penangkapan orang asli di Kelantan. Saya tidak mengikuti secara dekat apa yang berlaku sebenarnya. Namun ingin saya melontarkan pandangan saya yang tidak seberapa ini.

 

  1. Setuju atau tidak pembalakan tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat?
  2. Setuju atau tidak hak tanah adat diberikan kepada orang asli?

 

Dua soalan ini biasa dilontarkan kepada sesiapa, dan yang membalasnya pasti dilabel sebagai penyokong pembalakan. Saya berpendapat begini.

 

  1. Adalah mustahil dan aneh jika pembalakan tidak boleh dilakukan. Kerana ia adalah sumber asli. Sama seperti minyak. Adakah tempat minyak disedut itu akan merosakkan terumbu karang dan sebagainya? Semestinya kawasan itu ditebuk. Namun hanya kawasan itu sahaja. Begitu juga dengan pembalakan. Kawasan itu sahaja yang dipotong kayunya. Kerana pokok sebesar dan berjuta tahun mana pun ia hidup akan tumbang jua pada akhirnya. Maka hasil itu disia-siakan. Ini pendapat saya.

 

Maka apa masalahnya?

 

  1. Masalahnya adalah apabila pembalakan itu dibuat berlebihan. Berlebihan yang mengundang kepada kerosakan ekosistem tanah dan aliran sungai tercemar. Perlu dihalusi semula apakah kesilapan yang telah dilakukan hingga mengakibatkan orang asli bangkit menyatakan ketidakpuasan hati.

 

  1. Tanah adat sudah pun diberi kepada orang asli, mereka mempunyai hak ke atas tanah mereka. Namun yang dibalak itu bukan atas tanah mereka. Tiada pengusiran rumah berlaku. Itu adalah hak milik negeri, hutan simpanan. Iyelah jikalau fikir logik akal, siapa pemilik tanah dalam dunia ini? Siapa yang sampai dulu, dialah yang akan dapat. Kemudian tertubuhnya kerajaan besar. Menyatakan segala hak alam adalah miliknya. Sama seperti konsep komunis dan sosialis. Kembali kepada kerajaan, dan diagihkan sama rata mengikut aras yang dirasakan sesuai oleh kerajaan. Orang asli tidak boleh mudah-mudah menyatakan seluruh hutan simpanan itu adalah haknya. Mustahil benda itu. Dan saya yakin mereka faham dengan hal ini.

 

  1. Perkara jadi melarat apabila halangan dibuat untuk membawa keluar kayu balak, pihak jabatan kata sudah ikut SOP. Datang peguam orang asli kata tidak. Siapa yang menentukan SOP? Semestinya kelebihan kepada kerajaan. Macam mana pun akan menang kepada kerajaan. Maka bagaimana mahu selesaikan permasalahan ini. Sikap integriti dari pihak kerajaan perlu ada.

 

  1. Dalang? Yang dikatakan menghasut orang asli ini perlu ditangkap. Saya ada baca, banyak sangat orang tulis, dibalas, tulis, dibalas. Adakah mereka ini bersemuka dengan pihak kerajaan. Saya berpendapat sudut pandang kerajaan arah lain. Sudut pandang mereka ke arah lain. Tapi untuk menolak secara total pembalakan adalah sangat mustahil.

 

Apa kena mengena novel IMAM oleh Sasterawan Negara Abdullah Hussain dengan peristiwa ini? Ada satu peristiwa di mana di bawah masjid/surau orang kampung terjumpa emas. Ramai penduduk kampung pergi mendulang emas di kawasan itu. Sehingga habis dan dikatakan di bawah masjid/surau ini masih ada emas. Dan ternyata benar. Solat istikharah dibuat apakah perlu diteruskan (yakni masjid/surau ini dirobohkan demi emas). Seolah petunjuk diperoleh, yakni diabaikan. Watak utama dalam novel ini menolak. Kerana ini adalah rezeki daripada Allah. Jika tidak diambil, pada masa akan datang timbul kekacauan juga. Mesti diselesaikan dengan mengambil emas tersebut. Ajk dan beberapa orang masjid/surau melawan idea watak utama ini. Sehinggalah berlaku tragedi yang tidak diingini.

 

Perkara yang ingin disampaikan adalah sumber alam yang diberikan Tuhan mustahil untuk kita tolak. Maka dengan SOP dan integriti serta amanah yang digenggam, perlu kita selesaikan sumber alam dengan sebaiknya.

 

Penahanan orang asli adalah rentetan dari keengganan mereka untuk membuka halangan dan bersurai. Selepas peristiwa ini, saya yakin keadaan akan jadi seperti biasa kerana ketua kampung mereka juga menyebelahi pihak Kerajaan Kelantan. Iyelah kata orang ketua kampung lantikan kerajaan. Sememangnya berfitrah begitu. Jika begitu, sampai bila kita tidak akan berpuas hati. Semua orang asli yang membuat halangan ditahan, mana pergi dalang? Mereka yang dilabel dalang inilah perlu bersemuka dengan kerajaan, katanya dari aktivis sahabat ALAM.

 

Saya doakan yang baik2 saja mereka yang ditahan itu. Doa saya kepada mereka yang berada dalam kesusahan.

 

Wassalam

 

Yang memberi pandangan kecil

Perewa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s