Surat kepada angin ~

Posted: November 21, 2016 in surat kepada Wafiyyah

Kampung baru

Kuala Lumpur

 

Assalamualaikum Aysyah,

 

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian Alam. Tuhan yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Tuhan yang Maha Pemberi Balasan. Tuhan yang Maha Berjenaka.

 

Keadaan waktu surat ini ditulis sangat getir, semua orang sedang cuba menyelamatkan diri dalam kemelut. Kemelut yang dihadapi individu, kemudian keluarga, kemudian lorong2 kecil, kemudian taman, kemudian pekan kecil, kemudian bandar, kemudian bandaraya dan bandar besar. Dan akhirnya negara.

 

Kemelut ekonomi yang betul2 mencengkam jiwa. Kepala sangat pening memikirkan dari hari kehari nak makan apa. Aduh susah betul. Tapi ayah ada baca bila kita hadapi masalah begini, beritahu kepada masalah.

 

‘wahai masalah, meskipun kau besar, ketahuilah Tuhan aku lagi besar’

 

Ouh ayah ada dengar juga jenaka Juha. Wahai saudara2ku, sebenarnya aku lebih kaya dari Tuhan. Semua pandang pelik dan mengatakan Juha ini gila. Juha menjawab, aku kaya kerana mempunyai anak2. Tuhan miskin tiada anak.

 

Maka anak ayah yang sedang baca surat ini. Ayah rasa mungkin sudah besar. Entah jumpa atau tidak surat ayah. Ini. Hmmmm tidak tahu bagaimana, resume cari kerja dulu ayah pernah hantar lebih 500 kepada syarikat2. Yang dipanggil hanya 30 syarikat, yang diterima kerja hanyalah 6 sahaja. Haha. Itulah rezeki masing2. Mungkin ditakdirkan ayah ini tidak mampu kalau cari kerja cara begitu. Mungkin kalau kerja2 yang sederhana, mungkin boleh.

 

Aha semalam ada kawan ayah kata di ASWARA biasanya pensyarahnya adalah kontrak/sambilan. Mungkin ayah boleh cuba. Ayah nak bina Akademi APPI. Tapi tidak dapat sokongan keluarga. Aysyah macam mana? Hidup ini kena main dengan risiko. Tapi yelah, semua orang tidak berani ambil risiko. Tidak apa lah, walaupun dengan tulis surat ini ayah tidak boleh capai apa2. Paling kurang adalah orang baca.

 

Wassalam.

 

 

 

 

Yang hampir tewas sedikit lagi

Perewa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s