Lampu terpadam

Posted: February 13, 2016 in #21harimaintulisankreatif

Panas betul malam ini. Sekumpulan pekerja kilang sedang berehat di hadapan rumah sewa mereka. Mereka menunggu rakan pulang untuk pertukaran syif. Sedang menunggu, ada bau yang entah wangi entah tidak. Salah seorang dari mereka menyalakan rokok. Belum sempat api dinyalakan, tiga sosok tubuh menghampiri mereka. Ouh rakan mereka rupanya. Tiada apa2. Api dinyalakan semula tanda tiada apa2 yang berlaku.

Bau aneh itu semakin kuat. Mereka perlu bersiap untuk pertukaran syif. Guruh mula berdentum. Serta merta kilat meluncur laju. Aduh hari mahu hujan pula, kata salah seorang pekerja. Sekali lagi guruh berdentum, serentak bekalan elektrik terputus. Jam 2 pagi. Sekumpulan pekerja kilang yang menanti tiga rakan mereka pulang itu, terus saja beransur pergi tanpa melengahkan masa. Tiga orang pekerja saling pandang antara satu sama lain. Dua orang mengantuk teruk, masuk saja di rumah sewa mereka yang gelap dek putusnya bekalan elektrik itu terus baring. Tidur.

Kini tinggal seorang saja yang belum melelapkan mata. Sedang meraba-raba dalam kegelapan. Mencari makanan untuk santapan malam. Jumpa buah dalam peti sejuk. Masih sejuk. Diambil sambil memegang buku. Oh lupa tiada lampu bagaimana mahu baca buku. Hmmmm. Sambil baring sambil kunyah buah. Bermain dengan telefon, membaca blog tulisan rakannya fat. Apa entri terbarunya. Kerana sejak akhir2 ini rajin pula si fat tu tulis blog. Kan bagus kalau si fat tu teman aku malam ni. Borak2 pasal hal2 lepas.

Sedang lelaki ini mengelamun. Bau yang aneh tadi semakin kuat. Menyengat hingga tidak mampu ditahan. Lelaki ini yang sebenarnya sudah terlalu mengantuk. Tertidur di meja makan.

……

Di kilang bising. Bising yang luar biasa. Semua mengerumuni sekumpulan pekerja kilang yang baru datang. Mereka bertanya tentang tiga rakan mereka. Adakah mereka jumpa waktu pulang tadi. Adakah mereka tahu apa yang telah terjadi. Sebab kata mereka. Van pekerja yang bawa mereka telah terhumban ke dalam gaung.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s