Darah

Posted: February 9, 2016 in #21harimaintulisankreatif

Kita rakyat Malaysia akan membentuk Malaysia Baru.
Dirgahayu Malaysia Baru!
Dirgahayu Malaysia Baru!

Begitulah ucapan akhir dari Komrad Rahman. Ketua penentang anti imperialis.

“IMPERIALIS BANGSAT!!!”

Poster besar di pejabatnya. Ucapan itu adalah ucapan akhir sebelum serangan besar2-an yang akan dilakukan oleh puak penentang. Semua mereka diketuai oleh seorang jeneral berwibawa. Enam orang kesemuanya. Komrad Razak akan lancarkan serangan di Singapura. Komrad Hussin akan lancarkan serangan di Thailand. Komrad Mahathir akan serang Indonesia. Komrad Abdullah akan serang Filipina. Dan yang terakhir Komrad Najib akan bersama Komrad Rahman terbang ke London dalam misi yang lebih besar.

Seluruh negara bersiap siaga menanti arahan. Negara Malaysia telah berubah secara total menjadi negara melawan. Serang ke negara jiran adalah bentuk baru dalam perjuangan. Bukan penjajahan.

“Dirgahayu Malaysia Baru!” Jerit seorang remaja di tengah kota Kuala Lumpur.

Di Malaysia sendiri, saki baki imperialis semua dihumban, dipenggal dan dibakar. Kerana menyembelih penjajah adalah satu ibadah. Setiap keluarga ada pejuang. Satu keluarga satu pejuang, itu slogan lima tahun lepas oleh Komrad Rahman ketika merampas kuasa dalam peristiwa pengepungan Parlimen dan Istana negara selama 13 hari. Pemerintah baru dari Komrad Rahman menunaikan janji bahan ruji diberi percuma secara catu. Rakyat yang bernafsu lebih terbang ke negara asing. Kata mereka Malaysia telah mati.

Detik jam bergerak. Menuju waktu serang besar-besaran. Tidak semena-mena. Ada cahaya dari tengah titik Semenanjung Malaysia. Satu daerah dalam Pahang. Bunyi dentuman yang menyakitkan. Dijatuhkan oleh kapal perang sekutu imperialis. Kapal perang yang tidak berjaya dipintas oleh angkatan udara Malaysia baru. Dan itulah bunyi bom atom yang menggegarkan Hiroshima serta Nagasaki   70 tahun lepas.

Empat Komrad yang ditugaskan melakukan serangan besar2-an terpaksa berpatah balik. Mempertahankan tanah air sendiri. Sungai Pahang berubah warna. Merah warnanya, merah warna darah rakyat. Kapal terbang yang dinaiki oleh Komrad Rahman dan Najib di tahan setibanya mereka di Kota London. Beribu orang menyambut kedatangan mereka dengan amarah. Komrad Rahman memberi senyuman kepada khalayak dan berpaling ke arah Komrad Najib. Komrad Najib angguk. Dan dua letupan serentak berlaku serta merta berlaku di Kota London.

Perang belum tamat kata saki baki pejuang. Mereka mendendangkan lagu Darah Rakyat..

Darah rakyat masih berjalan
menderita sakit dan miskin
Padanya datang pembalasan
Rakyat yang menjadi hakim

Ayuh2 bergerak sekarang
Malaysia Baru tunjang kiiitaaa
Merah warna darah rakyat
Merah warna darah rakyat

P/s: sedang menonton filem perjuangan rakyat Armenia. Filem bahasa Jerman yang mempunyai sarikata di astro a-list. Tajuknya Don’t Tell Me The Boy Was Mad

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s