Tirai Merah

Posted: February 8, 2016 in #21harimaintulisankreatif

Beribu-ribu binatang berkerumun. Mereka menunggu di hadapan tirai merah. Masing2 berbelah bahagi. Apakah mereka harus menunggu atau masuk? Tapi itu perbuatan terburu-buru. Mereka bukan begitu. Bukan seperti makhluk yang satu lagi. Senantiasa terburu-buru.

Anjing. Anjing mula menunjukkan sikap. Kehadapan dan merempuh masuk. Binatang lain terkesima. Ada yang teruja dan ada yang mengutuk. Mereka perlu sepakat. Agar tiada yang rugi jika ada hal yang buruk berlaku nanti.

Bangau. Bangau dan buaya pula kehadapan. Mengabaikan mesyuarat permuafakatan binatang-binatang. Semua binatang sudah tidak teruja. Mereka tiada ketua tapi hud hud paling memainkan peranan. Hud hud bersuara dalam serak tuanya. Jika masih ada yang mahu masuk tanpa menunggu permuafakatan bersama, dipersilakan kehadapan.

Maka boleh dikatakan seluruh binatang. Seluruh binatang merempuh masuk ke dalam tirai merah. Semuanya mahu mengetahui apa yang ada disebalik tirai merah. Dan hanyalah hud hud sahaja yang tinggal di dunia ini. Tanpa membuang masa, terbang lah hud hud. Mencari binatang seluruh alam. Tanpa perlu tahu apakah disebalik tirai merah. Kerana hud hud adalah binatang yang paling bertanggungjawab dalam hal ini. Beliaulah yang meletakkan tirai merah, agar semua binatang itu sama. Sama dari segi daya fikirnya.

Apa disebalik tirai merah? Sehingga saat ini, tiada siapa yang boleh menjawab soalan tersebut. Hud hud sudah lama bilang. Mungkin akan sampai satu masa, segalanya dikongsikan. Tapi bukan sekarang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s