Hang Lekir di Terengganu

Posted: March 30, 2015 in cerpen Hang dan Tun

Tiada lagi perlu diselindungkan. Untuk apa malu mengaku? Bukan perbuatan ini satu dosa. Ada yang memandang lekeh pekerjaan ini. Berniaga. Yup, berniaga. Seorang pahlawan Melayu dahulu kala. Entah hayatnya panjang, kini adalah peniaga keropok lekor di Terengganu.

Menggunakan nama Perniagaan Hang Lekir Lekor. Sambutan sangat memberangsangkan. Tiada yang bertanya asal muassal dari mana. Mungkin mereka sekadar bertanya dalam hati. Pun begitu Lekir masih merasakan beliau akan beritahu hal sebenar satu hari nanti.

Tahun berganti tahun, turun naik ekonomi sudah dirasai oleh Lekir. Beliau yang punyai lima gudang besar Keropok Lekor dan lebih 100 pekerja kini mahu mengembangkan perniagaan ke luar negara. Jauh di sudut hati beliau menyimpan hasrat ingin ke Cina. Merasakan itulah masa sesuai. Kapal besar dibina khusus untuk perdagangan ini. Selesai segalanya , sehari sebelum berlepas diseru orang sekitar.

“Wahai semua, aku adalah Hang Lekir. Pahlawan Zaman Emas Melaka. Bakal ke Cina untuk kesekian kali nya. Jika ada yang mahu turut serta, dengan berlapang dada aku menerima kalian. Kerana aku adalah Hang Lekir”

Riuh rendahlah suasana. Ada sok sek sok sek. Tapi kebanyakannya adalah dekahan semata. Berlepaskan Lekir menuju ke Cina membawa Keropok Lekor yang bakal didagangkan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s