Hang Kasturi di Jengka

Posted: March 4, 2015 in cerpen Hang dan Tun

Di-picit2 bahu sendiri. Latihan semalam begitu membebankan. Tidak pasti bila kali terakhir beliau melakukan latihan keras untuk memantapkan stamina. Mungkin 500 tahun dahulu. Mungkin. Diletakkan beg yang berisi kitab2 tebal lama. Kitab2 inilah yang digunakan sebagai beban berjumlah 10 kilogram.

Selesai solat Subuh, larian keliling kampung yang jaraknya sekitar 6.47 kilometer menjadi rutin dalam dua bulan ini.  Bukit berhampiran kawasan rumah didaki dengan begitu pantas. Merasakan masih belum cukup dan masih belum terlalu keras. Ditambah lagi beban untuk dipikul.

Hidup. Sudah lama beliau hidup. Wajah tidak pernah berubah. Waktu petang hingga 12 malam di Petronas Jengka berhampiran pusat bandar beliau berkhidmat. Hampir dua tahun. Mengambil sikap senyum sahaja daripada ber-kata2 membuatkan gelaran ‘Mat Senyum’ diberi oleh rakan2 pada beliau. Tiada siapa yang peduli akan latar belakang insan ini. Waktu diambil kerja juga tidaklah susah mana. Hanya menunjukkan pemahaman tentang penggunaan mesin dan rajin. Diterima kerja.

500 tahun bukan sekejap. Berkat kesabaran, akhirnya beliau merasakan ada sesuatu yang menarik bakal menjelma. Beg2 dikemas. Diangkut semua barang. Bergegas ke stesen bas Bandar Pusat Jengka. Tiket dibeli.

JOHOR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s