Hang Jebat di Pulau Pinang

Posted: February 26, 2015 in cerpen Hang dan Tun

Langit gelap pagi ini. Ianya kelebihan buat insan yang masih mengharapkan ahad kedua selepas ahad semalam. Jika anda seorang pelajar atau pekerja yang malas merempuh isnin nan sengal. Anda akan faham apa yang dimaksudkan.

Seorang lelaki yang rambutnya hitam pekat. Panjang hingga boleh diikat. Baru saja menggeliat di bilik yang baru semalam disewa. Dipandang keliling ada beberapa poster kugiran barat. Greenday, Puddle of Mud, dan entah apa lagi nama yang sukar disebut maupun dieja. Menyarung baju hijau, beliau melangkah keluar bilik. Sambil menggosokkan mata beliau melangkah masuk ke dalam tandas.

Tepat jam 10pagi, kedai buku di bandar menjadi destinasi. Buku yang dicari tiadalah lain, kisah sahabat2 yang sudah lama terpisah. Kisah2 ini terpateri di dalam Hikayat Hang Tuah.

“Hikayat….hmmm hikayat”

Ngomel beliau. Di-belek2 buku itu. Didakap dan dibawa ke kaunter bayaran. Memandangkan buku yang diambil itu adalah naskhah terakhir dan juga tiada cetakan baru. Harganya sudah tentu melebihi rm100.

“Diskaun boleh? Buku ini pasal sahabat saya”

Mungkin bahasanya sudah berubah mengikut tuntutan zaman. Tiada lagi ber’hamba’ dalam kata ganti nama. Sudah 500 tahun lebih negara yang dicintai dilanggar Benggali Putih. Segalanya masih tersimpan di kotak memori. Saat meriam pertama singgah di Kota Melaka. Tiadalah yang lebih menyedihkan saat dia sendiri terpaksa melarikan diri. Yang paling awal melarikan diri sebenarnya. MENYESAL. Tahun demi tahun berlalu. Kurun demi kurun juga berlalu. Beliau masih memikul sesalan.

“Kawan Hang Tuah? Kahkah”

Berdekah ketawa pemilik kedai buku tersebut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s