Wayang hujung minggu

Posted: April 20, 2014 in Sepetang di Kota Luhur

Kota luhur

Assalamualaikum,

Baru selesai pulang. Dan baring. Dan fikir. Ouh maafkan saya. Apa khabar? Bagaimana hujung minggu anda? Tidak menarik? Sebab anda memerap di rumah? Sebab anda banyak sangat alasan? Kasihan.

Hujung minggu saya baru saja tamat dengan penuh bergaya. Selesai saja tonton filem Transcendence. Lakonan pelakon paling berbakat sepanjang zaman, Johnny Depp. Haha. Saya suka jalan cerita filem ini. Mein Frau? Suka juga. Katanya hebat pengarah filem ini boleh fikir hal seperti ini.

Menarik persoalan yang dimainkan. Luar pemikiran. Yup. Saya ada tonton filem perihal manusia klon. Selepas berjaya klon, yang diklon itu adalah diri kita atau makhluk lain? Memori2 kita. Ada dua kita? Dalam filem ini Dr Caster telah mencantumkan minda beliau bersekali dengan komputer. Artificial intelligence. Begini, sebelum ini kita mahu buka lampu tekan on dan tutup tekan off. Kemudian hadir satu teknologi,  yang boleh baca suhu ruang. Sudah wujud teknologi ini, dipanggil smart house. Yang mana boleh kesan terus ada penghuni atau tidak. Jika ada, lampu terpasang. Artificial intelligence pula lebih dari semua ini. Benda ini boleh berfikir sendiri. Bermakna, terpulang pada benda ini untuk buka atau tutup lampu. Biasanya akan membantu manusia. Bagaimana pula satu hari nanti benda ini mengambil sikap melawan.

Filem ini membuatkan manusia melampaui keterbatasan yang ada. Menjadi tuhan kata dr caster. Dia mengawal bumi. Sangat2 terkejut. Kelas. Sambil makan aiskrim john lennon. Es ist gut!

Semoga anda semua berbahagia

Yang kembali menulis
Perewa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s